Tokaj Moments by LaBor

Tokaj Moments by LaBor!

Tudtad??
Éttermünk Tokaj legszebb, múltban gazdag részen található és egyenesen a főtérre néz. Na de mi is van a főtéren?:)
Tokaj főterét két templom uralja, egy barokk és copf református, illetve egy neoromán Jézus Szíve római katolikus templom tornya tör az ég felé. A főtér két központi köztéri alkotása a Szent István szobor és a Bacchus-kút. Az államalapító bronz szobra mellett áll a Világörökség emlékmű: Tokaj Történelmi Borvidék bronz térképe híres bortermelők és történelmi alakok körébe foglalva.
A Kossuth térre nyílik a híres Rákóczi-pince is, ahol a legenda szerint a Szapolyai Jánost királlyá választó országgyűlés zajlott. Szintén a téren áll a Generális ház, az egykori katonai parancsnokság barokk épülete és a Paracelsus Gyógyszertár, ami a XVI. században egy kutató orvosról, természettudósról kapta a nevét, aki a tokaji bor összetételét és gyógyító hatását tanulmányozta. Munkáságáról a patika falán lévő emléktáblán olvashatunk.
Tokaj Moments by LaBor?
Ismertetők, cikkek Tokaj-Hegyaljáról, ahogy mi látjuk és ahogy Ti látjátok❗️Minden héten új tartalmakkal készülünk Nektek, ha akad néhány jó sztorid vagy képed a régmúltról oszd meg velünk e-mail formájában❗️
?info@laborbistro.hu
Tokaj Moments by LaBor? ➖ A Jézus szíve templom⛪️
Tudtad??
Tokajban az első templomot Szent István és Szent László királyok idejében alapították a 11. század végén. Ez a tatárjárás idején elpusztult, de újjáépítették. A török hódoltság után, a reformáció alatt többször gazdát cserélt. 1695-től végleg a katolikusoké, 1729. óta van folyamatosan anyakönyve. A 18-19. században megint többször kellett tűzvész miatt újjáépíteni, majd 1909-ben teljesen leromlott állapota miatt a Királyi Kincstár, mint kegyúr lebontatta és a helyére a jelenlegi istenházát építtette „Zobel Lajos műszaki főtanácsos tervei szerint neoromán stílusban, Balogh János kassai és Benyei István sátoraljaújhelyi építészek által . Magát a főtéren elhelyezkedő épületet, a római katolikusok 1913-ban szentelték fel „Jézus szíve” tiszteletére. A hagyományoktól eltérően a templom ajtajával keletre tájolt, ezzel egy imponáló teret teremtettek. A főoltár, a keresztelőhely és a szószék Josef Riefesser tiroli szobrászművész keze munkáját dícsérik. A szent József-oltár Család-kápolnája Huszár István nyíregyházi festő- és faragóművész keze munkája. A Szűz Mária kápolna két oldalán látható pannó-festmények Tamás Ervin és Xantus Gyula festőművészek alkotásai. A kórus és a szentély feletti két félkör alakú képet Tokajban dolgozó művésztanárok készítették.
Tokaj Moments by LaBor?
Ismertetők, cikkek Tokaj-Hegyaljáról, ahogy mi látjuk és ahogy Ti látjátok❗️Minden héten új tartalmakkal készülünk Nektek, ha akad néhány jó sztorid vagy képed a régmúltról oszd meg velünk e-mail formájában❗️
?info@laborbistro.hu