Covid 19 tájékoztató

A VENDÉGLÁTÓ ÜZLETEKRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK

 

Maszkviselési szabályok a vendégekre vonatkozóan:

Az új szabály a maszkviselési kötelezettség tekintetében kivételeket határoz meg az alábbiak szerint:

  • a vendéglátó üzletben reggel 5 óra és este 11 óra között az a vendég, aki tudja védettségi igazolvánnyal igazolni a koronavírus elleni védettségét, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy, az asztalnál ülve, továbbá, ha a vendéglátó üzletben az ott megvásárolt étel, illetve ital elfogyasztása nemcsak asztalnál ülve történhet, az étel és ital elfogyasztásának időtartama alatt nem köteles maszkot viselni;
  • a vendéglátó üzlet vendége a vendéglátó üzlet kerthelyiségében vagy teraszán nem köteles maszkot viselni.

 

A vendéglátó üzletben való tartózkodás:

A koronavírus ellen védett személy és a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy számára reggel 5 óra és este 11 óra között megengedett a vendéglátó üzlet belső terében való tartózkodás és a megrendelt étel és ital elfogyasztása.

Azon személyek számára, akik nem minősülnek a koronavírus ellen védett személyeknek, a vendéglátó üzlet belső terében való tartózkodás kizárólag az elviteles ételek kiadása és szállítása, a vendéglátó üzlet mellékhelyiségének használata, továbbá – ha arra a kerthelyiségben vagy a teraszon nincs lehetőség – a fogyasztás kifizetése céljából megengedett az ehhez szükséges időtartamig, maszk viselése mellett azzal, hogy a vendéglátó üzleten belül a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása nem megengedett.

A jogszabály ad iránymutatást a vendéglátó üzlet üzemeltetője vagy vezetője, illetve az üzemeltető vagy a vezető alkalmazottja részére, ha a vendég nem hajlandó megfelelő módon igazolni a koronavírus elleni védettségét. Ebben az esetben a vendéglátó üzlet üzemeltetője vagy vezetője, illetve az üzemeltető vagy a vezető alkalmazottja nem engedheti meg a vendéglátó üzleten belüli tartózkodást a védettséget nem igazoló személynek, valamint felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személynek, egyúttal fel kell őket szólítania a távozásra. Amennyiben ennek nem tesznek eleget, az üzemeltető vagy alkalmazott jogosult a rendőrséget értesíteni.

Zenés, táncos rendezvények

A vendéglátó üzletben zenés, táncos rendezvényt szervezni, illetve tartani nem lehet. A vendéglátó üzletben családi esemény vagy magánrendezvény abban az esetben szervezhető, illetve tartható, ha azon az egy időben jelenlévők száma nem haladja meg a tíz főt.

 

A SZÁLLÁSHELYEKRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK

A szálláshelyen való tartózkodás szabályai

A szálláshelyen a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy tartózkodhat.

A szálláshely üzemeltetője vagy vezetője, illetve az üzemeltető vagy a vezető alkalmazottja megtagadja a szálláshelyre történő bejelentkezését annak, aki a koronavírus elleni védettségét vagy az életkorát a rendeletben meghatározott módon (védettségi igazolvány személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel együtt) nem igazolja. Nem vonatkozik ez a szabály azokra a személyekre, akik üzleti, gazdasági továbbá oktatási tevékenység céljából érkeznek a szálláshelyre, továbbá a Magyar Honvédség, illetve a rendvédelmi szervek állományába tartozó, szolgálati feladatok ellátása érdekében elhelyezett személyek és a kirendelt egészségügyi dolgozók tartózkodására.

 

Maszkviselési szabályok a vendégekre vonatkozóan

A szálláshelyen a vendég nem köteles maszkot viselni.